Izvor: Vjesnik Subota 8. travnja 2006.

ZAGREB – U subotu će se u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici proslaviti 15. obljetnica formiranja dragovoljačkih postrojbi Narodne zaštite, no bit će to – najavljuju organizatori – dan ponosa s dosta gorčine. Naime, iako je novim braniteljskim zakonom još prije 15 mjeseci ispravljena dugogodišnja nepravda, mnogi dragovoljci nekadašnjih postrojbi Narodne zaštite (NZ) do danas nisu uspjeli ostvariti status hrvatskog branitelja.

Da stvar bude apsurdnija, razlog je prilično nevjerojatna i gotovo banalna administrativna barijera: više od 2600 dragovoljaca NZ-a ne može dobiti status branitelja jer im za to ne dostaje ni manje niti više nego šest dana sudjelovanja u Domovinskom ratu!

»Nevjerojatno, ali istinito. Ni jedan od 2600 zahtjeva MORH nije pozitivno riješio, pa su ljudi morali zatražiti pokretanje upravnog postupka«, objašnjava predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite (UDNZ) Ivan Posilović.
Problem se, prema njegovim riječima, odnosi na dragovoljce NZ-a koji su imali ratni raspored pa nisu, nakon odluke o osnivanju domobranstva, nakon 24. prosinca 1991. prevedeni u postrojbe HV-a ili u policiju, nego su ostali u NZ-u do njegova gašenja. Novi braniteljski zakon, objašnjava Posilović, priznao je braniteljski status Narodnoj zaštiti, uz uvjet da je osoba u njoj bila najmanje pet mjeseci, a do 24. prosinca 1991.

Iako čelnik UDNZ-a i taj datum smatra spornim, tvrdeći da su rijetki od 24. prosinca do početka 1992. prešli iz NZ-a u HV i MUP, problem je, kaže, ponajprije u naputku MORH-a u kojem se kao početak za računanje potrebnih pet mjeseci uvrstio 30. srpnja 1991., iako se taj datum u braniteljskom zakonu uopće ne spominje.
»Ispada da je naputak jači od zakona. Kao da je netko namjerno namjestio ljudima da im nedostaje šest dana«, tvrdi Posilović, te najavljuje da će od Ministarstva obitelji i MORH-a tražiti izmjenu članka 2. braniteljskog zakona, čime bi popravila ta nevjerojatna situacija.

Ako se toj skupini dragovoljaca NZ-a ne riješi uskoro, Posilović najavljuje kako će o problemu obavijestiti ne samo domaću nego i europsku javnost.

»Ovo bi trebala biti proslava dana u kojoj postoje jedino razlozi za veselje, no neće to biti samo takav dan. Bit će to dan ponosa na 5. travnja 1991., ali i gorčine zbog toga što 2600 naših dragovoljaca još nema status branitelja«, zaključuje Posilović.

Središnja proslava 15. obljetnice osnivanja naoružanih postrojbi NZ-a održat će se u subotu u Staroj gradskoj vijećnici, s početkom u 10 sati.