Blokade i osvajanja vojarni i vojnih objekata JNA u Hrvatskoj 1991.

Naslov: Blokade i osvajanja vojarni i vojnih objekata JNA u Hrvatskoj 1991.

Autori: Dražen Najman, Ivan Posilović i Marija Dujić

Opis knjige: Narodna zaštita nastala je prije referenduma o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, održanog u 19. svibnja 1991. godine.

Rezultat referenduma na kojem se više od 94 posto odazvanih građana izjasnilo protiv jugoslavenske federalne zajednice, bila je zapovijed odredima Narodne zaštite, policiji, zboru narodne garde i HOS-u da brane i obrane ugroženu i napadnutu Hrvatsku.

Zahvaljujući NZ Hrvatska je razoružane države bez vojske i oružja teritorijalne obrane u svakoj mjesnoj zajednici i svakom gradu preko noći dobila vojni ustroj, a u svakom selu dobila barem nekoliko komada “ cijevi “.

Disciplinu u zapovjednom sustavu najbolje ilustrira podatak da su u istom danu u svakoj mjesnoj zajednici osvanuli natovareni kamioni, betonski blokovi i željezni ježevi, uz obavezno miniranje mogućeg neprijateljskog djelovanja.

Opsada vojarni, vojnih objekata i ustanova, počela je istovremeno s prethodnom pripremom i organizacijom borbenih napadnih grupa.

Potpuno okruživši snage JNA, veliki dio blokada izvršile su jedinice narodne zaštite, samostalno u gradu Zagrebu i nekim drugim mjestima, ali i s drugim postrojbama hrvatskih vojnih snaga.

Blokade vojarni vojnih objekata i skladišta JNA bila je izuzetna strateška odluka Zagreba, jer su od osvojenog oružja stvarane i opremane brigade Hrvatske vojske koje su tada zadavale protuudare na bojišnicama. u ovoj knjizi opisane su neprijateljske snage, njihove taktičke i operativne mogućnosti, te blokade i operacije osvajanja vojarni JNA.

Narodna zaštita bila je glavni akter blokada i osvajanja vojarni JNA, snažan i odlučujući čimbenik, uspijevajući velikim naporom blokirati efektive JNA koncentrirane u desetcima vojnih centara, zračnim bazama, ratnim lukama i drugim namjenskim objektima.

Zabrinuti i nespremni srpski političari i zapovjednici iz vrha JNA bivaju prisiljeni na povlačenje svojih snaga iz Hrvatske, jer vide da gube inicijativu i udarnu moć.