U Vladi RH održan je danas, 16. travnja 2011. godine s početkom u 1o,oo sati sastanak  predsjednice Vlade gđe.Jadranke Kosor i predsjednika(predstavnika) braniteljskih udruga državne razine. Sastanku je bio nazočan i general Čermak, savjetnik predsjednice Vlade za vojna pitanja general Krstičević, ministri Ivić, Karamarko, Bošnjaković, Božinović i Bačić i predsjednik Akademije pravnih znanosti prof.dr. Željko Horvatić. Prepun emocija nazočnih, sastanak je trajao preko tri sata. Razgovaralo se o akcijskom planu koji podrazumijeva kako najučinkovitije pomoći hrvatskim generalima, kako pobiti tezu o udruženm zločinačkom pothvatu, o formiranju  tima za pomoć braniteljima naših generala itd.

 Mi u Udruzi smatramo, da je  presuda hrvatskim generalima kolektivna presuda cijelom hrvatskom narodu i hrvatskoj državi. Mišljenja smo da se vrlo malo napravilo u dva bitna pravca da se takva presuda ne dogodi: na diplomatskom kao i na pravnom.

Ovakva presuda može na budućnost hrvatskog naroda imati snažnu i presudnu ulogu. Ovakvu kolektivnu krivnju drugog svjetskog rata jedva smo oprali i skinuli, a opet nas stiže druga kolektivna krivnja.

D se to ne dogodi zatražili smo od Vlade RH da uputi odlučni demarš prema Vijeću sigurnosti UN-a. UN je osnivač suda u Haagu.

Tražimo da demarš sadrži:

– Zahtjev za jedinstvenim kriterijima Suda. Sud primjenjuje različite kriterije prema Hrvatskoj u odnosu na Srbiju, u odnosu na snage NATO saveza koje su skoro u stalnim operacijama, gdje, na žalost, ginu i civili. Ni NATO savez, ni Srbiju, niti Ameriku Haag , ne proglašava zločinačkim zemljama.

– Zajednički zločinački pothvat kvalifikacija je koja se primjenjuje isključivo prema Hrvatskoj. Iz tog razloga mišljanja smo da treba uputiti žestok demarš i pokrenuti diplomatsku aktivnost.

– također smo mišljenja da svim pravnim i političkim dokazima Haaški sud treba vratiti u vrijeme događanja i uvjeta, okolnosti i ambijenta u kojima su se odvijale ratne operacije i kontekst posljedica čiji je uzrok velikosrpska agresija od strane Srbije, Crne Gore, srba organiziranih u svrhu stvaranja velike srbije i JNA.

-Sve to treba žestokom diplomatskom ofenzivom postaviti na međunarodno pravnu razinu i razriješiti pitanje udruženog zločinačkog pothvata kao izmišljotinu Suda koje nema i koja ne postoji u međunarodnoj pravnoj normi.

-Od svih političkih snaga tražimo jedinstven pristup rješavanja ovog pitanja, bez dnevno političkih igara i smicalica, ali s jasnim određenjem prema Haaškom sudu.