Izvor: Slobodna Dalmacija Nedjelja, 12. rujna 2004.

Stotine sudionika akademije, među kojima su bili i autohtoni ratni heroji te deseci prvih ratnih zapovjednika iz čitave Hrvatske, bili su ogorčeni nedolaskom kamera Hrvatske televizije.

ZAGREB – Prvo službeno obilježavanje 13. rujna 1991. godine, kada je tadašnja hrvatska država u povojima naložila opću blokadu i osvajanje vojarni i objekata bivše JNA, u subotu u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, zamišljeno kao svečani i dostojanstveni skup, dobilo je i svoj “aktualnopolitički” dodatak.
Stotine sudionika svečane akademije, među kojima i autohtoni ratni heroji — deseci prvih ratnih zapovjednika iz čitave Hrvatske, kao i organizatori svečanosti, Udruga dragovoljaca narodne zaštite Domovinskog rata — nikako se nisu mogli pomiriti s činjenicom da najmoćniji i, k tomu, još javni i državni medij — HTV nije procijenio ovaj događaj vrijednim upošljavanja kamere i novinarske ekipe.
S obzirom na to kako svi vojni analitičari procjenjuju naredbu o blokadi i osvajanju vojarni neprijateljske JNA jednom od najznačajnijih vojnih odluka, koja je značila i prekretnicu u učinkovitijoj obrani novonastale (tada još međunarodno nepriznate) RH, priskrbivši prijeko potrebno naoružanje, prvi put nakon 13 godina okupljeni deseci prvih ratnih zapovjednika očekivali su i primjereni medijski tretman. Pogotovo zbog toga što je i hrvatska Vlada događaju pridala najveću važnost, jer je svečanosti nazočila i osobna izaslanica premijera Ive Sanadera, ministrica i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Glavna tajnica UDNZ-a Marija Dujić, natporučnica HV-a u pričuvi, žestoko je prosvjedovala te pred potpredsjednicom Vlade ustvrdila kako slijedi i službeni prosvjed Vladi i Saboru RH jer su prvi hrvatski dragovoljci “opravdano ogorčeni što je javno državno poduzeće HTV opet zanemarilo ove časne i požrtvovne ljude bez kojih danas Hrvatske ne bi bilo”. Marija Dujić je dodala kako je “očito da javno poduzeće HTV loše radi, stoga ga treba ili otjerati u stečaj, ili rasformirati, jer pitam njihove odgovorne — nije li ovo najznačajniji današnji događaj!?”
Još jedan govornik, Tomislav Merčep, govoreći o HTV-u ustvrdio je kako “nije uopće slučajno da HTV ne prati ovako častan i dostojanstven skup”. Potpredsjednica Vlade u svojem, također emotivnom, istupu nije, međutim, spomenula HTV, premda je, govoreći o okupljenim dragovoljcima i njihovim ratnim zapovjednicima, općenito ustvrdila: “Bez vas ne bi bilo Hrvatske i povijest bi se drugačije pisala. Ima onih koji to žele preskočiti i prekrojiti istinu o Domovinskom ratu — nećemo im dati!”
O značenju ovog datuma i naredbe govorio je prvi čovjek i utemeljitelj Udruge dragovoljaca narodne zaštite Ivan Posilović, podsjetivši s koliko su samožrtvovanja i domoljubne strasti dragovoljci mjesecima prije naredbe pripremali “tihu” blokadu vojarni JNA, a sam 13. rujna značio je naredbu za napad na vojarne koje su prijetile građanima. Ova briljantna vojna akcija bila je prekretnica i omogućila je da, uz minimalne žrtve, prethodno na papiru stvorene brigade postanu stvarne i naoružane, rekao je Posilović.
Izaslanica premijera Sanadera Jadranka Kosor zahvalila je okupljenim dragovoljcima, rekavši kako je “Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, u kojemu neprijatelj nije mogao pobijediti naše ljude i njihovu silu ljubavi prema Hrvatskoj”.
Kosor je ustvrdila kako će Vlada RH napokon podastrijeti novi zakon o hrvatskim braniteljima i njihovu statusu, te se nada da će se za nj “dići ruke svih 152 zastupnika”. U Saboru će biti postavljen posebni znamen, zastava posvećena 1189 još uvijek nestalih građana, kao i znamen na 140 dosad otkrivenih masovnih grobnica.
Na kraju svečanosti Jadranka Kosor je dodijelila 150 viteških povelja prvim ratnim zapovjednicima i njihovim suradnicima.