U Zagrebu ćemo 5.travnja obilježit 22 godine osnutka Narodne zaštite Grada Zagreba

Dana  5.travnja 1991. godine, službeno je osnivana Narodna zaštita Grada Zagreba. U to vrijeme,  dragovoljačke aktivnosti  po tadašnjim mjesnim zajednicama, još od  prvih balvana 17.8.1990. ,bile su veoma intenzivne i u funkciji obrane. Iz tog razloga upis i formiranje Narodne zaštite bilo je vrlo brzo i učinkovito! Dragovoljci naoružanih odreda Narodne zaštite Grada Zagreba hrabro su, bez kalkulacija, bez ikakve materijalne naknade stali na branik Domovine i bili vjetar u leđa našoj borbi za slobodu i samostalnost! Možemo s ponosom reći, da smo bili temelj stvaranja Hrvatske vojske. Dragovoljci naoružanih odreda Narodne zaštite, na čelu s zapovjednicima mjesnih i općinskih stožera i konačno Gradskog stožera Grada Zagreba držali su u blokadi 50 vojarni JNA… A Zagreb je bio sjednište 5. vojne oblasti, odnosno Zapovjedništvo 5. vojne oblasti koje je pored najvećeg dijela srednje Hrvatske, obuhvaćala Hrvatsko promorje, Istru i Sloveniju. U Zagrebu je bio Republički štab TO, zapovjedništvo 10.motoriziranog korpusa JNA, Zapovjedništvo obrane Zagreba, Zapovjedništvo 5.zagrebačkog korpusa i Gradski štab TO… Ogromne su to bile snage u Zagrebu! I sve je to držala mjesecima u blokadi i suprostavila se toj sili Narodne zaštita! Oružjem  kupljenim vlastitim novcem, vlastitim streljivom, vlastitim sendvićem u džepu i glavom u torbi! Nije se znalo što će se dogoditi i hoćemo li pobijediti, nismo još bili ni međunardno priznata država… Bilo je hrabro i časno!

Svim dragovoljcima Odreda Narodne zaštite čestitka za 22. rođendan!

Udruga će zajedno s ratnim zapovjednicima položiti vijence na Mirogoju, Miroševcu i na grob dr. Franje Tuđmana a potom nastaviti zajedničko druženje!

Svečano obilježen Spomendan osnutka Narodne zaštite

Diljem naše Domovine, svečano su se obilježavale obljetnice osnutka Narodne zaštite i Spomendan osnutka Narodne  zaštite.Tako je u Končanici svačano  bilo 10.ožujka 2013., u Ogulinu 15.ožujka 2013. godine, Zagrebu 16.ožujka 2013. …Čestitamo svim dragovoljcima hrvatski Spomendan  Dan osnutka Narodne zaštite 15.ožujka, kojeg se na HRT-u nisu sjetili!

Izaslanstva Udruge na radnom sastanku kod Predsjednika Republike Hrvatske

Scan_Doc0001 

Izaslanstvo Udruge u sastavu  Ivan Posilović predsjednik , Zdravko Ronko zastupnik u Hrvatskom saboru, gradonačelnik Požege i član Udruge, Marija Dujić gl.tajnica,prof.dr.sc. Andrija Preloščan, Stjepan Budinski, general Rudolf Brlečić i Josip Javorović, primio je u utorak, 29.siječnja 2013. u 11,00 sati predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc.Ivo Josipović.

Na sastanku su uz Predsjednika bili i Saša Perković, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost, Zlatko Galjerić, savjetnik predsjednika za obranu, Petra Kuga, savjetnica u Uredu predsjednika, Vinko Kovačić povjerenik Predsjednika za branitelje te gospođa Vesna Nađ, zamjenica ministra za branitelje i Mirko Vukičević, voditelj Službe za poslove obrane MORH-a.

Izaslanstvo je upoznalo predsjednika Josipovića s problemima s kojima se više od deset godina susreću dragovoljci NZ jer im se neprizna status hrvatskog branitelja-dragovoljca zbog neprovođenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.  

Na sastanku je iskazana zajednička volja Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Udruge da se konačno riješi status hrvatskog branitelja onim dragovoljcima naoružanih odreda Narodne zaštite koji su sudjelovali u oružanim akcijama .

Predsjednik prof.dr.sc. Ivo Josipović je izrazio očekivanje da će resorna ministarstva što prije razmotriti spomenuta pitanja te predložiti odgovarajuće odluke vezane uz rješavanje statusa pripadnika Narodne zaštite.

Čestitka

Poštovani članovi Udruge dragovoljaca Narodne zaštite iz Domovinskog rata,

Poštovani dragovoljci Narodne zaštite,

U ime predsjedništva Udruge, želim  Vam  sve najbolje u ovo blagdansko vrijeme. Neka radost Božića uđe u Vaš dom, obitelj i među Vaše prijatelje ! Neka Vam se ostvari sve što poželite u Novoj 2013. godini!

S nadom u bolje dane, srdačno Vas pozdravljam.

Predsjednik Ivan Posilović

U petak, 14. prosinca 2012. izglasane Izmjene i dopune ZOPHBDR

U petak , 14.prosinca 2012. donesene su Izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Što se tiče odreda Narodne zaštite u Zakonu je ostalo sve  isto. Dakle, nemoguće je ostvariti status jer nas je Hrvatski sabor vremenski ograničio do 24. prosinca 1991. godine ( što je nebuloza, neistina i falsificiranje istine o Domovinskom ratu )! I to nije sve. Kod provedbe Zakona,  pomoćnik ministra obrane  nas je diskriminirao podzakonskim aktom po kojem je uopće nemoguće riješti status branitelja dragovoljcima odreda Narodne zaštite!

Vijesti - Arhiva
dsc0145 dsc0161 dsc0055 dsc0102
Poveznice